Kraftig tandpine skal behandles ved tandlægen

tandpineDet er næsten alle, der har prøvet at haft ubeskrivelige smerter i tænderne – også kaldet tandpine. De af os der har døjet med tandpine – om det blot har været en enkelt gang eller af flere omgange – ved, hvor ubeskrivelig en smerte det kan være. Nogle gange føles det som om, at tænderne er ved at vokse ud af ørerne eller som om, at hele hovedet er ved at sprængtes. Man kan ikke være i sin krop, fordi tandpinen er så altoverskyggende. Og man føler sig magtesløs i situationen. Måske har man endda lyst til selv at gøre en ende ved sin tandpine ved at hive tænderne ud med sine bare næver. Men det er nok det værste, man kan gøre, i hvert fald hvis man vil af med tandpinen.

Det bedste man kan gøre, når man oplever en smertefuld tandpine, er at opsøge en tandlæge. Og hvis tandpinen opstår midt om natten eller i weekenden, findes der heldigvis andre råd for det end blot at proppe sig med smertestillende indtil, at det bliver normal arbejdstid for tandlægen igen. Tandlægecenteret på Højbro Plads er nemlig en døgnbemandet tandlægeklinik, hvor patienter med tandpine eller andre tandproblemer ved akutte tilfælde kan få en tid med det samme uanset tid på døgnet.

Forskellige årsager til tandpine

Mennesker kan opleve tandpine af mange forskellige årsager. Nedenfor er beskrevet nogle af de tilfælde, der ofte er grunden til en drønende tandpine.

For eksempel kan en tandbyld forårsage en kraftig tandpine. En tandbyld opstår ved betændelse i enten tandkødet, i en tandrod eller på grund af parodontose og det er en ansamling af betændelse, som danner tandbylden. Det er det store tryk, der opstår inde i tandbylden, når bakterier og betændelse ophobes deri, der bevirker, at man oplever en heftig tandpine og tandsmerter. Andre ting, som blandt andet parodontose, der er en vedvarende betændelse i tandkødet, som sætter sig omkring tandknoglerne, kan også forårsage tandpine. Noget a la den samme tandpine, som man kan opleve ved en tandkødsbetændelse. En tandpine som sjældent er lige så voldsom som en tandpine, der er forårsaget af huller i tænderne. Det er oftest, hvis man har et ubehandlet hul i tanden, hvor bakterierne har fundet vej ind til selve tandbenet og alle de følsomme nerveender, at mange oplever voldsomme smerter og en overskyggende tandpine. En tandpine forårsaget af et ubehandlet hul i tanden er dermed ikke afhængig af størrelsen på hulet men derimod, som beskrevet, hvorvidt bakterier har ramt tandbenet, som indeholder alle de her følsomme nerver. Derudover kan tandpine opstå ved det, der kaldes et tandfrembrud. Et tandfrembrud betyder i ordets forstand en tand, der er på vej frem i munden. Det kan være barnets første tand eller det kan være en visdomstand, som vokser frem inderst i munden. Et sådan tandfrembrud kan også ofte forårsage en tandpine og særligt kan det opleves som en voldsom en af slagsen, hvis der samtidig ikke er plads i munden til en ekstra visdomstand. Sidst men ikke mindst opstår en tandpine også hyppigt hos folk, der lider af tandrodsbetændelse.  Tandrodsbetændelse er en betændelsestilstand, der opstår omkring roden og som opstår, fordi bakterierne er nået ind til tandens nerve, som af den årsag er død. En tandpine som også kan gøre aldeles og rasende ondt.

Uanset om en tandpine udspringer fra en af de ovenstående, beskrevne årsager eller noget helt syvende er det altid en god ide at opsøge en tandlæge ved en kraftigere tandpine